Wing: een nieuw maandblad in de krantenwinkels.
zondag 08 juli 2012 19:08

In de krantenwinkel ligt sinds begin deze maand een nieuw maandblad, Wing, een initiatief van Jan De Meyere, ex-hoofdredacteur van Teek. Mooi uitgegeven op glanspapier met een aantrekkelijke layout.

Het blad richt zich duidelijk op de culturele meerwaardezoekers in alle leeftijdscategorieën en geeft het openingswoord aan muzikant Roland Van Campenhout die verder in het blad mag vertellen over de invloed van India op zijn muziek. In dat artikel zoekt Tom Peeters verder uit welke impact de boeddhistische levenswijsheid heeft of had op artiesten als Leonard Cohen, Wayne Shorter, Roland, John Cage, Merce Cunningham e.a.

Ruben Nollet interviewt Charles MacLean, een professionele whiskyproever die in beeld komt in de ‘The Angel’s Share’, de nieuwe film van Ken Loach. Veel aandacht voor film en muziek in deze Wing, wat indertijd ook het geval was bij Teek, met Summer in the Cinema, ruime aandacht voor ‘A Few Best Men’, de nieuwe film van Stephan Elliot, en in Wing Wikt & Weegt recensies van films, DVD’s, boeken, enz.

Verder wikt en weegt Kim Clemens nieuwe gadgets in From the Vaults, vertelt Jeroen Bert welke nuttige reisinfo je kan vinden bij Julius Ceasar, in de Odyssee en de Historiën van Herodotos en helpt een chiropractor bij het kiezen van de juiste sport voor je lichaam.  Klassiekers zijn dan het obligate restaurant (moet dat der echt bij?)  en de column (van Q-Music presentatrice Nathalie Delporte). Een Slaapmuts, de  afsluiter op de laatste pagina getuigd dan weer van originaliteit: de bespreking van ‘Alhambra Love Songs’, een CD van John Zorn uit 2009.

Het blad zal het niet gemakkelijk hebben om de weg naar de lezers te vinden. In de krantenwinkel heb ik moeten zoeken om het in de uiterste hoek van de tijdschriftenrekken te vinden. Personalitybladen als Goedele kregen bij hun lancering ruim aandacht in de media wat met Wing niet het geval was. Voorlopig is alleen op de websites van Pub en MediaMarketing een mededeling te vinden en dat is ten onrechte want Wing heeft een aantal goede pennen in huis. Een verwelkoming van de lezers door de hoofdredacteur met een beetje uitleg had niet misstaan om duidelijk te maken dat het blad heel wat meer is dan de luxueuze advertentiedragers die bij de kapper liggen.

Benieuwd of ze kunnen bewijzen dat de gedrukte media nog lang niet naar het bladenkerkhof verwezen moeten worden.

Wing is uitgegeven door De Groote Schuur en kost 5 € voor honderd bladzijden aangename lectuur.