Bolivar was een muis
vrijdag 08 maart 2013 21:04

Elke stad met een beetje allure heeft een Bolivarplein of een Bolivarstraat. In Brussel werd in 1983 een ruiterstandbeeld van Simon Bolivar ingewijd op de Franklin Rooseveltlaan rechtover de oude VUB-campus en in december 2011 werd nog een standbeeld voor hem ingehuldigd aan de Simon Bolivarlaan aan het Noordstation.

Telkens als ik daar voorbijkom, moet ik aan een andere Bolivar denken, een stripfiguurtje van Michel Regnier, beter bekend onder zijn artiestennaam Greg. Bolivar was een muis die de hoofdrol speelde in korte gags gespreid over twee pagina’s en die het altijd aan de stok kreeg met Señor Coyote. Bolivar won altijd het pleit. Amerikaanse tekenfilms zullen ongetwijfeld inspiratie geleverd hebben.

Bolivar

De strip verscheen zeer onregelmatig in het weekblad Kuifje in 1962 en 1963. Ik betwijfel of ze ooit in albumvorm uitgegeven zijn maar ik heb die oude jaargangen bewaard en bij het doorbladeren stel ik vast dat wij toen al heel wat kennis opgedaan hebben dankzij dat weekblad. Ik vind ik er artikels in over jazzmuzikanten als Thelonius Monk, John Coltraine en vele anderen, twee pagina’s over het komende jazzfestival Comblain-La-Tour (in 1962) en zelfs een jazz-prijsvraag. Historische figuren, gebeurtenissen en tijdperken kwamen aan bod in stripverhalen van 6 of 8 pagina’s (bijv. De eeuw van Perikles)en in artikels (over o.a. Guido Gezelle en Hendrik Conscience) tussen de strips van Alex (De verloren legioenen), Rik Ringers, Chick Bill, Dan Cooper, Michel Vaillant e.a. In één van die vervolgverhalen dat zich afspeelde in het Baskenland maakten we kennis met de pelota, de nationale sport in die regio.

Dankzij het weekblad Kuifje “voor lezers van 7 tot 77” pikten we heel veel algemene kennis op. Die mix van pure ontspanning en informatie was ongetwijfeld een marketingzet om de volwassenen aan te zetten dat blad voor hun kinderen te kopen maar het resultaat was er wel en ik ben mijn vader nog altijd dankbaar dat hij iedere dinsdag 10 F (0,025 €) neertelde voor ons.

Het was een andere tijd, een andere eeuw en het weekblad Kuifje bestaat niet meer. De jongeren hebben andere vormen van ontspanning. Hun algemene kennis blijkt er niet op verbeterd te zijn. Als de kandidaat leraren niet weten wie Nelson Mandela is, zullen ze zeker niet weten wie Simon Bolivar is als de kranten schrijven dat Hugo Chavez zijn beleid een Bolivariaanse revolutie noemde.

Ik weet tenminste dat het ook een muis is.